Today’s GK Q uestions (Static GK/GS) – October 13, 2019














‘);
$(this). discover(“#menu-button”). on(‘click’, function(){
$(this). toggleClass(‘menu-opened’);
var mainmenu = $(this). next(‘ul’);
if (mainmenu. hasClass(‘open’)) {
mainmenu.hide(). removeClass(‘open’);
}
else {
mainmenu.show(). addClass(‘open’);
if (settings. format === “dropdown”) {
mainmenu.find(‘ul’). show();
}
}
});

cssmenu.find(‘li ul’). parent(). addClass(‘has-sub’);

multiTg = function() {
cssmenu.find(“.has-sub”). prepend(‘
‘);
cssmenu.find(‘.submenu-button’). on(‘click’, function() {
$(this). toggleClass(‘submenu-opened’);
if ($(this). brother or sisters(‘ul’). hasClass(‘open’)) {
$(this). siblings(‘ul’). removeClass(‘open’). hide();
}
else {
$(this). brother or sisters(‘ul’). addClass(‘open’). show();
}
});
};

if (settings. format === ‘multitoggle’) multiTg();
else cssmenu.addClass(‘dropdown’);

if (settings. sticky === true) cssmenu.css(‘position’, ‘fixed’);

resizeFix = function() {
if ($( window ). width() > 768) {
cssmenu.find(‘ul’). program();
}

if ($(window). width()

Here are 10 GK concerns for today, October 13, 2019 for numerous competitive exams in India.

1. Which of the following rulers of India released Mahzarnama to take all the spiritual matters into his own hands ?

[A] Jahangir
[B] Akbar
[C] Aurangzeb
[D] Shah Alam

Show Answer

Correct Answer: B [Akbar]

Notes:
Akbar declared or issued Mahzarnama to take all the spiritual matters into his own hands. This made him supreme in the spiritual matters. He provided Mahzarnama to curb the dominance of Ulema. It was composed by Faizi in 1579.

2. “Port of Spain” is the capital of which amongst the following countries?

[A] Bahamas
[B] French Guiana
[C] Jamaica
[D] Trinidad and Tobago

Show Response

Correct Answer: D [Trinidad and Tobago]

3. Which among the following language comes under 8 th schedule of Indian Constitution?

[A] Bhojpuri
[B] Mizo
[C] Rajasthani
[D] Dogari

Show Response

Correct Answer: D [Dogari]

4. Which amongst the following is the fuel utilized in quick breeder test reactor at Kalpakkam?

[A] Plutonium
[B] Uranium
[C] Thorium
[D] Uranium 238

Show Response

Correct Answer: C [Thorium]

Notes:
Please note that Kamini is the only reactor in the world to use Uranium-233 type fuel, which is converted from Thorium. Our nation has big deposits of thorium resource but a limited one of uranium resource. To successfully utilise the offered resources in the country, India has developed a three-stage nuclear power programme. The very first phase includes utilisation of the available natural uranium in the country for power generation in Pressurised Heavy Water Reactors (PHWRs). The second stage includes power generation by the utilisation of plutonium gotten from reprocessing the invested PHWR fuel in Quick Breeder Reactors (FBRs). The reactor cores of the FBRs will have actually diminished uranium as blanket product initially to facilitate a faster growth of capacity addition. The FBRs will later have thorium as blanket material to generate uranium 233 for implementation in the Th-233U cycle based reactor systems of the third phase of our nuclear power program. Thorium-based fuels are recycled using the THOREX procedure, which is similar to the PUREX process for uranium and plutonium. Kamini utilizes indigenously established combined uranium-plutonium carbide fuel core in which the Uranium 233 is established using the Thorium. So amongst the given alternatives Thorium is the response.

5. Of which of the following organizations, INCOSPAR was a precursor?

[A] ISRO
[B] DRDO
[C] IRCS
[D] ISSP

Show Response

6. At which among the following locations, Asia’s very first EPZ (Export Processing Zone) was set up in 1965?

[A] Surat
[B] Cochin
[C] Kandla
[D] Chennai

Show Answer

Correct Response: C [Kandla]

7. Which of the following is correct about Ammonia?

[A] The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape
[B] Ammonia gas is light blue in colour
[C] its aqueous solution is highly standard
[D] Ammonia gas is odorless

Show Response

Correct Answer: A [The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape]

Notes:
Ammonia is a colourless gas with a pungent odour. Its liquid solution is weakly basic due to the formation of OH ions. The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape.

8. The cell continuous does not depend on which of the following?

[A] distance between the electrodes
[B] location of cross-section of electrodes
[C] nature of electrolyte
[D] None of the above

Show Answer

Correct Response: C [nature of electrolyte]

Notes:
The cell constant depends on the range between the electrodes and their area of cross-section. It has the dimension of length-1.

9. Which Indian city, popular for its lagoons, is known as the Venice of the East?

[A] Hyderabad
[B] Jaipur
[C] Mumbai
[D] Alappuzha

Show Answer

Correct Answer: D [Alappuzha]

Notes:
Alappuzha town with canals, backwaters, beaches, and lagoons, Alappuzha was described by Lord Curzon as the “Venice of the East.” Hence, it is known as the “Venetian Capital” of Kerala.

« »


.